Als leeuwinnen samenwerken!

Als leeuwinnen samenwerken

Je hebt een baan en werkt in een team. Je hebt te maken met verandering binnen je organisatie en het is belangrijk dat het team zich profileert en kwaliteit levert.
Het succes van het team is afhankelijk van een goede samenwerking, planning, strategie en communicatie. Is er bij jou sprake van samenwerking of tegenwerking binnen het team? Teamwerken is soms cruciaal voor het voortbestaan van een afdeling, een functie- of productgroep.

Als leeuwinnen samenwerken
Zo gaat dat ook in de dierenwereld. Als leeuwinnen bijvoorbeeld samenwerken ontstaat er enorme kracht en efficiency! Leeuwinnen werken nauw samen in de jacht en in de opvoeding van de welpen en ze  hebben onderling sterke banden. Ze zetten de juiste kwaliteiten op het juiste moment in, hebben een doelgerichte strategie en planning en communiceren onderling zeer goed.

De jacht
Een jagende leeuwin kan een snelheid van zo’n 60 kilometer per uur bereiken. Dat is behoorlijk snel, maar veel van haar favoriete prooidieren gaan harder. Daarom werken leeuwen samen.  Eén van de leeuwinnen uit de groep sluipt om het prooidier heen. Tegelijk leiden de andere leeuwinnen de aandacht af. Ze laten zich duidelijk zien. Zo omsingelen ze het dier. Dan rennen een paar leeuwinnen opeens op de prooi af. Die schrikt en rent de andere kant op om te vluchten. Maar daar staat die ene leeuwin op wacht. Bij de jacht van leeuwen is dan ook 1 op de 4 aanvallen raak. Dit is meer dan bij dieren die in hun eentje jagen.

Verzorging
Als een leeuwin goed is in het jagen, dan gaat zij op jacht, haar welpen laat ze achter bij de leeuwinnen die hier minder goed in zijn. Die zorgen op hun beurt voor de veiligheid van de welpen. Bedenk je hierbij dat het één niet belangrijker is dan het ander. Beiden is belangrijk  voor het voortbestaan van de soort, groep!

Communicatie
Daarnaast zijn leeuwinnen erg sociaal en zij communiceren daarom ook erg veel. Ze steken het niet onder stoelen of banken als zij elkaar iets te ‘vertellen’ hebben en elkaar aardig vinden of elkaar een berisping geven.

 Als vrouwen samenwerken
Mensen in het algemeen zijn ook doelgericht, sociaal en ze kunnen communiceren. En toch kunnen wij nog veel leren van de samenwerking van deze leeuwinnen. Zeker binnen vrouwenteams of organisaties waar veel vrouwen werken kan hier nog een stap gemaakt worden.

 Optimaal gebruik maken van talenten en verschillen
Als ik werk met vrouwenteams zien wij nog maar al te vaak dat beperkte communicatievaardigheden zorgen voor onbegrip en (sluimerende) conflicten. Ook ervaar ik dat er te weinig of geen gebruik wordt gemaakt van de ‘kracht van verschillende’ kwaliteiten en specialisaties binnen het team.

 Diversiteit, doelgerichtheid en succes creëren
Een effectief vrouwenteam is een divers team, waar alle kwaliteiten benut en gebundeld worden vanuit een gemeenschappelijk doel, met de juiste strategie, planning en communicatieve vaardigheden.

Henry Ford heeft ooit gezegd:
“Coming together is a beginning,
keeping together is progress,
working together is succes”.

 Wil jij ook een team van leeuwinnen?
Als jij samenwerkt met één of meerdere vrouwen of leiding geeft aan een team vrouwen, herken je dit vast wel:

  • Je raakt tijd, energie en kwaliteit kwijt omdat de samenwerking stroef verloopt.
  • Je merkt dat er één of meerdere collega’s niet goed meewerken of onduidelijk communiceren.
  • Je bent meer tijd kwijt aan het oplossen van onduidelijkheden of conflicten dan aan het constructief samenwerken.
  • Je ziet dat de talenten en kwaliteiten van de individuele medewerkers niet volledig benut worden

Wil jij weten hoe je het optimale uit jouw vrouwenteam of je samenwerking met je collega’s kunt halen? Ik help en steun om het beste uit jezelf en je team te halen.