De kracht van positieve energie

De kracht van positieve energie

Hoe vaak geef jij jouw interne criticus een podium, over jezelf, een ander of over een situatie? Uit onderzoek is gebleken dat mensen die kritischer zijn regelmatig als slimmer worden beschouwd. Het is ook veel gemakkelijker om kritisch te zijn naar jezelf en een ander, in plaats van enthousiast en kritiekarm.

Enthousiasme is zoiets als sociale moed.
Laatst las ik in een boek ‘Enthousiasme is een vorm van sociale moed’. Daar kan ik mij wel in vinden. Het is veel gemakkelijker om iets af te kraken, de draak mee te steken om daarna jezelf permissie te geven om er toch stiekem van te mogen genieten, of gek over te doen en mee aan de haal te gaan.

De waardering over iets of over iemand wordt enorm beïnvloed door de waardering van de omgeving. Bijvoorbeeld als jij enthousiast praat over een collega’s, over haar kwaliteiten, dan verspreidt deze waardering zich rondom deze persoon. En als jij – ondanks dat een feest, bijeenkomst of toneelstuk iets minder was voor jou – je toch de fijne dingen eruit weet te pikken, dan is dat fijn voor jezelf en je omgeving.

“De bereidheid het je naar de zin te laten maken vereist bescheidenheid en zelfs onschuld, wat gemakkelijk als zoetelijk en sentimenteel kan worden afgedaan”
Gretchen Rubin

Doe je mee?

Heb je zin om eens te experimenteren? Ga de komende week aan de slag met positief commentaar geven richting anderen, jezelf, over situaties en gebeurtenissen. Dus gemeend positief, in plaats van negatief commentaar. Je gaat in iedere situatie op zoek naar een positief commentaar. En dit is soms best nog een klusje. Zie het als een spel voor jezelf om je bewustwording over de moed van blijmoedigheid te trainen.

Komende week staat dus in het teken van blijer, enthousiaster, positiever commentaar durven geven op de ander, jezelf en situaties. Maak het naar je zin en merk op wat dit doet met je energie en de energie om je heen.

“Kies ervoor om optimistisch te zijn, het voelt een stuk beter!”
Dalai Lama

Heel veel plezier met het experiment.

Kies, voor jezelf
Astrid Kies