Geluksformule volgens Ali B.

De geluksformule volgens Ali B

Tijdens mijn ritje over de A12 naar mijn driedaagse training voor een groep dames, luisterde ik naar Ali B op de radio. Hij werd geïnterviewd over onder andere de Majoor Bosshardtprijs die hij had gewonnen. Dit is een prijs van het Leger de Heils waarvan Majoor Bosshardt van 1913 tot 2007 het gezicht was. En hiervoor wordt zij elk jaar ook weer herdacht. Deze prijs is in het leven geroepen om personen en/of organisaties in het zonnetje te zetten. Het zijn mensen of organisaties die zich inzetten om mensen een beter leven te geven. Volgens het Leger des Heils brengt Ali B door zijn wilskracht en optimisme mensen bij elkaar.

Ali B vertelde op de radio dat dit voor hem een van zijn meest waardevolle prijzen was, omdat dit echt ergens over gaat. Hij zei: “Het Leger des Heils doet zoveel mooi werk voor andere mensen, en ook met zoveel compassie. Als mensen jou hebben ervaren als een soort van aanwinst in het leven, is dat een grote eer. Het is fantastisch om te zien hoe betrokken deze mensen zijn die werken voor het Leger des Heils. De liefde waarmee zij mensen helpen, is echt prachtig. Het gaat in het leven ergens over, het heeft nut en zingeving (betekenis).”

Ali B geeft aan in zijn leven ook niet gelukkig te zijn geweest. Op de vraag hoe dit kwam, vertelt hij het volgende. “In het begin was ik alleen maar bezig met hits scoren, carrière, geld verdienen. Toen dit allemaal lukte en ik alsnog niet gelukkig was, dacht ik: Hé, ik heb een vergissing gemaakt in het leven.”

Op een gegeven moment wil je ook nut, plezier en een diepere betekenis hebben, daarom ben ik begonnen met programma’s die bijdragen leveren. De drie belangrijke pijlers van Ali B zijn:

  • iets moet leuk zijn om te doen (plezier/energie)
  • goed zijn voor mijn carrière (betrokkenheid/)
  • iets bijdragen aan ons land hoe klein ook (betekenis)

Ook hij heeft het hier over het “misverstand” in onze samenleving. Dat als je geld, succes en ‘macht’ hebt, dat je dan gelukkig bent. En dat is gewoon niet waar.

Hij noemt dit pragmatisch succes. Hij zegt: “Op een gegeven moment rijd je dan naar huis in je dure auto en je geld op zak en merk je dat je alleen bezig bent met materialisme en met jezelf. Dat maakt niet gelukkig. Je hebt het zelf te ervaren; het is zo makkelijk om te zeggen als je het goed hebt.”

In het interview doelt hij erop dat het belangrijk is dat je doet waar je blij van wordt, dat je doet wat goed is voor je carrière en dat je iets bijdraagt aan het leven. Hij noemt dit een goed uitgangspunt voor gelukkig zijn.

Wist je dat:
1. jij zelf 40% invloed kan uitoefenen op je eigen geluksgevoel dat de overige 60% ligt aan omgeving en aanleg…?
2. jij die 40% kan beïnvloeden door jouw gedachten te managen..?
3. succes en resultaat het gevolg zijn van gelukkig zijn…?
4. gelukkig zijn bestaat uit echt leren keuzes maken?

Wil jij ook leren hoe jij je gedachten kunt managen en daarmee jouw geluk? Download mijn gratis e-book met informatie, tips en leuke oefeningen.

* indicates required