3 tips en een verhaal (podcast) over verandering

3 tips en een verhaal over verandering

Nog niet zo lang geleden werd ik overspoeld door een enorme verandering in mijn leven. Eerst zuchtte, klaagde en pufte ik erop los, omdat dit nu net iets was waar ik niet op zat te wachten. Je kent het wel:  het ‘moet dat nu echt’ gevoel of ‘Oh, hier heb ik nu echt geen zin in en vooral geen ruimte voor in mijn leven’. Of misschien wel onrust of besluiteloosheid.

En toch, het is zo’n enorme verandering die, hoe hard je ook poetst, er is en heel hard roept:
DEAL WITH IT GIRL.

Verandering kan plaatsvinden in organisaties. Door een reorganisatie of verandering van een team, leidinggevende, collega’s. Of het kan komen dat jouw interesses veranderen en iets niet meer past, wat verandering in beweging brengt.

Ook in je privéleven komen regelmatig veranderingen voor, zoals de geboorte van een kind. Alles staat even op zijn kop als je alle ballen in de lucht moet houden om werk en privé te combineren. Dat lukt allemaal, maar net aan.

Of je vriend heeft een andere vriendin en daar kom je achter. Of je hebt te maken met een andere levensgebeurtenis die impact heeft. Deze ‘veranderorkanen’ kun je niet tegenhouden en er tegen vechten heeft geen zin.

Wat kan je wel doen als je verandering best ingewikkeld vindt?

  1. Maak waardevolle keuzes. Wat is belangrijk voor jou in deze situatie? Stem hierop heel helder je keuzes af. Kies hierin echt voor jezelf.
  2. Herken en erken je emoties, praat erover met mensen die je kunnen steunen in het proces. Ga voorbij je schaamte.
  3. Kijk wat jou kan helpen om te groeien en zelf anders om te kunnen gaan met verandering.

Kortom, vind je hernieuwde zelf weer terug. Gelukkig zijn er handvatten om jouw gereedschapskist te vullen en om te zorgen dat verandering omgezet kan worden in vruchtbare grond om weer opnieuw te kunnen zaaien.

Omdat we allemaal te maken hebben met verandering – in werk of privéleven – heb ik een verhaal geschreven, voor 1 iemand in het bijzonder:
Klik op de oranje afspeel button om dit verhaal over verandering en loslaten te luisteren. Wil je het verhaal downloaden klik dan op het pijltje naar beneden in de rechter bovenhoek.

Met heel veel dank aan Frouke Vonk voor de fantastische foto!

Wil je het verhaal in pdf downloaden klik dan hier.